Новини

Тези роботи ще могат да преместват дивана ви

Инженерите от Университет в Синсинати са разработили роботи, които могат да работят независимо и съвместно за преместване на тежки предмети като диван например. При симулациите роботите са се справили успешно в 95% от случаите, дори когато са били натоварени да преместят обекти в напълно нови непознати за роботите помещения.

Ако някога сте помагали на някого да премества мебели, знаете, че това изисква координация – едновременно натискане или дърпане и реагиране въз основа на това, което прави вашият помощник. Това прави идеален проблем за изследване на сътрудничеството между роботи, каза Андрю Барт, докторант в Колежа по инженерни и приложни науки Университет в Синсинати.

Нито един от роботите не насочи другия. И двата робота не споделиха предварително стратегията си, за да изпълнят задачата. Вместо това те се обърнаха към изкуствен интелект, наречен генетична размита логика. Размитата логика е интелигентна техника за управление, която имитира човешкото разсъждение, като замества проста бинарна класификация (да, не) със степени на правилно или грешно. Генетичните алгоритми променят отделните решения, за да се „учат“ от минали резултати, за да оптимизират производителността във времето.

„В крайна сметка искаме да разширим това до 10 или повече роботи, които работят съвместно по един проект“, каза Барт. „Ако искате да изградите гигантско местообитание в космоса, на пример, ще ви трябват много роботи, работещи заедно. Но ако разчитате на комуникационна мрежа и тя се срива, тогава целият ви проект е обречен.“

Ако роботите могат да работят независимо, загубата им няма да има голяма разлика. Другите могат да компенсират за завършване на мисията, каза Барт.

Изследователите работят усилено за подобряване на безопасността на хората около роботи, което може да увеличи производителността. По същия начин роботите, които могат да работят съвместно, биха създали огромни възможности, каза Ма.

„Има множество приложения. На всяко място, където имате работа, която много хора вършат в бъдеще, бихте могли да имате няколко роботи“, каза Ма. „В момента повечето роботи работят сами. Но в бъдеще ще имаме нужда от множество роботи, работещи заедно, точно както хората правят сега.“

Системата за управление, която той и неговите ученици разработват е мащабируема, което означава, че те могат да добавят произволен брой роботи към задача.

И не е нужно да ги преквалифицирате, ако изведнъж са само четири или шест“, каза той. „Ако един или двама се провалят, останалите могат да продължат. Това е ключът.“

Освен това не е нужно да възнаграждавате помощниците си роботи с пица.