Новини

Роботът – птица

Инженерите от Станфордския университет създадоха робот, подобен на птица, със стъпала и крака като на сокол скитник, който може да каца и да носи предмети като птица.

Подобно на снежинките, няма два еднакви клона. Те могат да се различават по размер, форма и текстура; някои може да са мокри или покрити с мъх или спукани с издънки. И все пак птиците могат да кацнат на почти всяка от тях. Тази способност беше от голям интерес за лабораториите на инженерите от Станфордския университет Марк Каткоски и Дейвид Лентинк – които са разработили технологии, вдъхновени от способностите на животните.

Всеки крак има собствен двигател за движение напред-назад и друг за захващане. Вдъхновен от начина, по който сухожилията се движат около глезена при птиците, подобен механизъм в крака на робота абсорбира енергията на удара при кацане и пасивно я превръща в сила на хващане. Резултатът е, че роботът има особено силен и високоскоростен съединител, който може да се задейства в режим затваряне за 20 милисекунди. Веднъж увит около клон, захващателните механизми се заключват и акселерометърът на десния крак съобщава, че роботът е кацнал и задейства алгоритъм за балансиране, за да го стабилизира.

Също така проучванията при разработката на робота птица включват начина на полет. Излитанията се симулирали посредством релсова система, която стартира робота от различни повърхности, при предварително определени скорости и ъгъл, за да се види как се представя робота птица в различни сценарии. Полетите са били толкова успешни, че екипът не се е спрял само до това. Също така потвърждават способността на робота птица да улавя предмети, хвърлени на ръка, включително манекен за плячка, торба за боб с царевична дупка и топка за тенис.

Има безброй възможни приложения за този робот, включително търсене и спасяване, и наблюдение на горски пожари например; а може да бъде свързан и с технологии, различни от използваните дронове, видеозаснемане, климатична информация чрез прикрепени сензор за температура, влажност и т.н. Също така изследванията водят и до нови заключения свързани с биологията на птиците. Например, изследователите управлявали робота с две различни подредба на пръстите на краката – анизодактил, който има три пръста отпред и един отзад, като скитски сокол; и зигодактил, който има два пръста отпред и два отзад, като папагал. Те откриха, за тяхна изненада, че има много малка разлика в производителността между двете природни системи за захващане.