Новини

Роботи миньори ще копаят на Луната

Екип на Университета в Аризона, ръководен от изследователи от Инженерния колеж, е получил 500 000 долара финансиране от НАСА за нов проект за усъвършенстване на методите за космическо копаене, които използват рояци автономни роботи.

Тъй като учените започват по-сериозно да обмислят изграждането на бази на близките ни небесни тела, като Луната и Марс приоритетно, идеята за роботи космонавти специалисти в строго специфична област става все по-популярна.

Университетът е имал право да получи финансиране чрез Проекта за космически технологии на НАСА, тъй като не за първи път работят в областта на роботиката и приложението и в минната промишленост.

Добивът на минни ресурси от повърхността на Луната може да доведе до получаването на редки земни метали, необходими за технологии като смартфони и медицинско оборудване, титан за използване в титанови сплави, благородни метали като злато и платина, както и хелий-3, който е стабилен хелиев изотоп, чрез когото може да се подхранва ядрената енергия в електроцентралите, а той се среща изключително рядко на Земята.

Тук, на Земята, имаме неограничено количество енергия, което да хвърлим върху пробиване и разбиването на скален материал“, каза ръководителят на катедрата по минно и геоложко инженерство. „На Луната трябва да сте много по-консервативни. Например, за да разбием скали, използваме много вода и това е нещо, което няма да имаме на Луната. Така че, имаме нужда от нови процеси, нови техники.“ А те трябва да са съобразени с космическите условия на работа и съществуване. За това се появява „Човешка и обяснима автономна роботизирана система“ или абревиатура HEART. Системата не само ще обучава роботи да работят заедно по минни, изкопни и дори строителни задачи, но също така ще позволи на роботите да подобрят уменията си за сътрудничество с течение на времето. Екипът планира да изгради и обучи роботите тук на Земята, за да могат да практикуват на предоставения им терен. В крайна сметка изследователите си представят напълно автономен отбор роботи, който няма нужда да получава инструкции от Земята за добив на материали и изграждане на прости структури. „Идеята е да накараме роботите да изграждат, настройват нещата и да правят всички мръсни, скучни, опасни неща, така че астронавтите да могат да правят по-интересните неща“.