Новини

Робот вече може да предсказва бъдещите действия на друг робот

Когато двама човека са затворени за дълго време, ние хората бързо се научаваме да предсказваме краткосрочните бъдещи действия на нашите съквартиранти, колеги или членове на семейството. Способността ни да предвиждаме действията на другите ни улеснява успешно да живеем и работим заедно в едно общество. За разлика от това, дори и най-интелигентните и напреднали роботи изостават значително в този аспект и са неспособни на този вид социална комуникация. Но това е на път да се промени.

Проучването проведено в лабораторията Creative Machines на Columbia Engineering, ръководено от професора по машинно инженерство Ход Липсън, даряват на роботите нова способност да разбират и предвиждат целите на други роботи, само на база визуални наблюдения.

Първо изследователите поставили робот в детска площадка с размери 3×2 фута. Те програмирали робота да търси и да се придвижва към всеки зелен кръг, който можеше да види. Но има уловка: Понякога роботът може да види зелен кръг чрез камерата си и да се движи директно към него, но друг път зеленият кръг бил скрит от висока червена картонена кутия. След като друг робот наблюдавал как партньорът му се мъчи в продължение на два часа, той започнал да предвижда целта и пътя на първия робот. Така наблюдаващият робот в крайна сметка успял да предскаже целта и пътя на партньора си 98 от 100 пъти, в различни ситуации – без да му е казано изрично за недостатъка на видимостта на първия робот.

„Нашите открития започват да демонстрират как роботите могат да видят света от гледна точка на друг робот. Способността на наблюдателя да се постави на мястото на партньора си, и да разбере, без да бъде ръководен, дали неговият партньор може или не може да види зеленият кръг от неговата гледна точка, може би е примитивна форма на съпричастност при роботите. „

Първоначалните ни резултати са много вълнуващи“, казва Боюан Чен, водещ автор на изследването. Но има много етични въпроси. Технологията ще направи роботите по-издръжливи и полезни, но когато роботите могат да предвидят как хората мислят, те също могат да се научат да манипулират тези мисли.