Новини

Digidog роботизираното куче на американската полиция

Статия от миналата седмица публикувана в New York Times разказва подробно как полицията в Ню Йорк използва кучета роботи за подпомагане на борбата с престъпността в града.

Двама мъже са били държани като заложници в апартамент в Бронкс, заплашвани с оръжие, вързани и измъчвани в продължение на часове от други двама неизвестни, които се престрували, че са водопроводчици, за да влязат вътре, съобщиха от полицията. Несигурна дали въоръжените мъже все още са в сградата полицаите решават да използват Digidog, 70-килограмово роботизирано куче с няколко вида видеокамери и полицейски светлини, прикрепени към рамката му, и двупосочна комуникационна система, която позволява на офицера да го маневрира дистанционно.

NYPD използва роботи от 70-те години на миналия век, за да спасява животи в ситуации с заложници и инциденти с бомби или химикали“, казаха от отдела. „Този модел робот се тества, за да се оценят неговите възможности спрямо предходни модели, използвани от нашето звено за спешна помощ и отряд за бомби.“

Полицейското управление в Ню Йорк е сред трите в страната, които имат механичното куче, създадено от Boston Dynamics, технологична компания, известна със своите роботи, които с лекота танцуват и скачат. Компанията, която нарича своя робот кучето Spot, започна да го продава миналия юни. От тогава робота има много приложения, както за да вляза в пространства, твърде опасни за хората, например COVID отделение в болница, така и за проверка на обекти съдържащи опасни за човека материали. Повечето компании преименуват робота, след като го закупят, давайки му имена като Bolt, Mac и Cheese.

През 2016 г. в Далас полицията прекрати конфликта с нападател, издирван при убийството на петима полицаи, като го взриви чрез помощта на полицейски робот.

През 2015 г. мъж с нож, който заплаши да скочи от мост в Калифорния, бе задържан, след като полицията накара робота да му донесе мобилен телефон и пица.

Година преди това полицията в Албакърки използва робот, за да „разположи химически боеприпаси“ в стая на мотел, където мъж се е барикадирал с пистолет.

Държавната полиция в Масачузетс и полицейското управление в Хонолулу също използват роботизираното куче, което има 90-минутен живот на батерията и се разхожда със скорост от три мили в час. Начална цена е около 74 000 долара и може да струва повече с допълнителни специализирани функции.