Количка (0)

Новини

Бъдещото въздействие на роботиката и автономните системи върху градските екосистеми

Международно изследване, включващо над 170 експерти от 35 държави и ръководено от Университета в Лийдс, направи оценка на възможностите и предизвикателствата, които модерната роботизирана технология може да има oтносно градската среда и зелените площи.

Тъй като роботиката, автономните превозни средства и безпилотни летателни апарати стават все по-широко използвани в градовете, замърсяването и задръстванията могат да намалят, което прави градовете по-приятни за прекарване на времето навън.

Но изследователите също така предупредиха, че напредъкът в роботиката и автоматизацията може да навреди на околната среда. Например роботите и дроновете могат сами да генерират нови източници на отпадъци и замърсяване, с потенциално значителни негативни последици за градската природа. Градовете може да се наложи да бъдат препланирани, за да осигурят достатъчно място за работа и безпилотни летателни апарати, което може да доведе до загуба на зелено пространство. И те също биха могли да увеличат съществуващите социални неравенства, като неравен достъп до зелени площи.

Експертите определят роботизирани технологии като изключително надеждни, които могат да усещат, анализират, взаимодействат и манипулират физическа среда, в която са поставени. Това включва безпилотни летателни апарати (дронове), самоуправляващи се автомобили, роботи, способни да ремонтират инфраструктури, и безжични сензорни мрежи, използвани за наблюдение и превенция. Тези технологии имат широк спектър от потенциални приложения, като автономно транспортиране и сепариране на отпадъци, поддръжка и ремонт на различни инфраструктури, роботизирано земеделие и други.

Изследването е проведено като част от проекта за ремонт на градове в Лийдс, чиято цел е да даде възможност на роботи и автономни системи да поддържат градската инфраструктура, без да причиняват смущения на гражданите.