Количка (0)

Новини

Задава се следващо поколение роботи, които ще сменят формата си

Физиците от Университет в Бат (Великобритания) откриха нов начин за покриване на текстурата на роботи с иновативни материали, които им позволяват да се движат и функционират по по-видоизменчив начин. Изследването, водено от университета в Бат, е описано в Science Advances в средата на този месец.

Авторите на изследването вярват, че тяхното пробивно моделиране върху „активна материя“ може да отбележи повратна точка в проектирането на роботи. С по-нататъшното развитие на концепцията може да бъде възможно да се определи формата, движението и поведението на меко и твърдо вещество не чрез естествената му еластичност, а чрез контролирана от човека дейност върху неговата повърхност.

Повърхността на обикновен мек материал винаги се свива в сферична форма. Помислете за начина, по който водата се превръща в капчици: образуването на капки се получава, защото повърхността на течности и друг мек материал естествено се свива в най-малката възможна повърхност – т.е. сфера. Но активното вещество може да бъде проектирано да работи срещу тази тенденция. Пример за това в действие би била гумена топка, която е увита в слой от нанороботи, където роботите са програмирани да работят в унисон, за да изкривят топката в нова, предварително определена форма, като цилиндър, пирамида или друго.

Използвайки тази идея например, учените биха могли да проектират роботизирани гъвкави ръце, за извършването на всякакъв тип дейности, които да се настройват индивидуално спрямо дадената манипулация.