Новини

Вдъхновени от природата стави задвижват роботизирани системи на електрохидравличен арахно-бот

Сбогом, обемисти компоненти и съединители – екип от учени вече намери нов начин да се използва принципите на ставите на паяците, за да се подобрят крайниците на роботите. Екип от изследователи от Института за интелигентни системи Макс Планк в Германия и от Университета на Боулдър в Колорадо, САЩ, сега намери нов начин да използва принципите на паяковите стави, за да управлява съчленени роботи без никакви обемисти компоненти и съединители, които претеглят робота и намаляват преносимостта и скоростта. Техните тънки и леки прости конструкции впечатляват, като позволяват на робот да скочи 10 пъти по-висок. В края на май работата на екипа, озаглавена „Електрохидравлични задвижвания, вдъхновени от паяк за бързи и меки задвижващи съединения“, беше публикувана в Advanced Science.

Не за първи път паяците служат като биологични модели в областта на изследванията на роботиката. Механизмите за хидравлично задействане, които прилагат, за да движат крайниците си, когато тъкат мрежата си или ловуват плячка, им дават сили, от които много инженери са черпили вдъхновение.

Високата производителност се осигурява от вдъхновени от паяк електрохидравлични задействани съединения – накратко SES съединения, и те могат да се използват в много различни конфигурации – не само при създаване на арахно-бот. В своя доклад учените демонстрират двупосочна става, многосегментиран изкуствен крайник и трипръст захват, които лесно могат да вземат деликатни предмети. Всички творения са леки, прости в дизайна си и се отличават с висока производителност, което ги прави идеални за роботизирани системи, които трябва да се движат бързо и да взаимодействат с много различни среди.

Искахме да разработим свръхмодерно, активно съединение, което можете да поставите във всеки тип робот.“

SES ставите са много прости и леки, тъй като няма периферни компоненти, които да претеглят робота“, казва Кристоф Кеплингер, директор на отдела за роботизирани материали в Института за разузнавателни системи Макс Планк. „Много приложения за меки роботи изискват универсални задвижващи механизми. Тези вдъхновени от паяк съединения позволяват висока функционалност и консумират само малко енергия, правят се лесно и евтино – пластмасите, които използваме, са за опаковане на храни – и производството им е лесно. Това са всички качества, които са от решаващо значение за проектирането на роботи, които могат да се движат по много различни начини и да манипулират различни обекти, без да ги увреждат„.