Новини

Роботи се научават да предсказват човешкото поведение гледайки видеоклипове с хора

Последното най-ново проучване беше представено на Международна конференция по компютърно зрение и разпознаване на образци на 24 юни 2021 г. „Нашият алгоритъм е огромна стъпка в развитието на роботите, които могат да правят по-добри прогнози за човешкото поведение и по този начин по-добре да координират своите действия с нашите“, каза Карл Вондрик, ръководителя на изследването под егидата на Училище по инженерство и приложни науки на Университета Колумбия. „Нашите резултати отварят редица възможности за сътрудничество човек-робот, автономни превозни средства или помощни технологии.“ допълни още той.

Новото проучване разкрива техника за компютърно зрение, за да даде на роботите по-интуитивен усет за това, което ще се случи по-нататък, като използва асоциации на по-високо ниво между хора, животни и предмети.

Прогнозирането на това, което някой ще направи по-нататък въз основа на езика на тялото му, е естествено за повечето хора, но не и за компютрите и роботите. Когато се срещнем с друг човек, можем да се поздравим със „здрасти“, ръкостискане или дори с юмручено докосване. Може да не знаем кой жест ще бъде използван, но можем да прочетем ситуацията и да реагираме адекватно, за разлика от машините.

Това е най-точният метод до момента за прогнозиране на събития с видео екшън до няколко минути в бъдеще, казват изследователите. След като анализира хиляди часове филми, спортни игри и предавания, роботизираната система се научава да предсказва стотици дейности, от ръкостискане до удари с юмрук. Когато не може да предвиди конкретното действие, той намира концепцията от по-високо ниво, която ги свързва, в случая с думата „поздрав“. Предишни опити за компютърно обучение с предсказване на действията, са се фокусирали върху прогнозиране само на едно действие наведнъж. Алгоритмите решават дали да класифицират действието като прегръдка, ръкостискане или дори отговор без действие като „игнориране“. Но когато несигурността е висока, повечето модели за машинно обучение не могат да намерят общи черти между възможните варианти.

Прогнозирането е в основата на човешкия интелект“, казва Ауде Олива, старши изследовател в Масачузетския технологичен институт. „Роботите правят грешки, които хората никога не биха направили, защото им липсва способността ни да разсъждаваме абстрактно. Тази работа е основна стъпка към преодоляване на тази технологична празнина.“.

Човешкото поведение често е изненадващо“, коментира Вондрик. „Нашите алгоритми позволяват на машините да предвиждат по-добре какво ще правят по-нататък.“

„Доверието идва от усещането, че роботът наистина разбира хората“, допълва Руоши Лиу, докторант в Колумбийския университет. „Ако роботите могат да разберат и предвидят нашето поведение, машините ще могат безпроблемно да помагат на хората в ежедневната дейност.“