Новини

Роботи, които могат да проверят кръвното ви налягане

Учените от университета Саймън Фрейзър са разработили малки, хуманоидни сензорни роботи, които могат да измерват кръвното налягане на пациента – използвайки само едно докосване.

Вдъхновен от пластичността на оригами и от движенията на природните пиявици, роботът има уникални характеристики, като засмукване за хващане, и сгъваемост, вдъхновени от природата.

Роботиката предлага обещаващ метод за смекчаване на риска и подобряване на ефективността и качеството на грижите за пациентите като фокусирана технология за дистанционно здравно обслужване“, казва професор Ким, директор на Училището по инженерство на мехатронните системи.

Мониторингът на кръвното налягане е основен медицински диагностичен инструмент за много хронични заболявания и цялостно добро здраве. Използването на сензорни роботи в медицинските здравни системи има значителни предимства, тъй като те могат да помогнат на здравните работници да наблюдават жизнените показатели на пациента, като същевременно създават приятелска среда за тези пациенти, които може да се наложи да бъдат изолирани.“

Професор Ким вярва, че роботиката може да осигури бъдеща платформа или мост между медицинския персонал и отдалечените пациенти с „потенциала да играе съществена роля в новата ера на отдалеченото здравеопазване“.