Новини

Робот, който може сам да отваря врати и да намира контакт за презареждане

Учени в лабораторията за интелигентна роботика и автономни системи към Университет на Синсинати успешно разработват автономен робот, който може сам да отваря врати и да намира най-близкия контакт за презареждане без каквато и да било човешка помощ. Всички тестове вече са преминали успешно и робота в 3D цифрови симулации наистина се справя изумително добре.

Учените са се справили с проблема, като са накарали робот да сканира цяла стая, с което се създава 3D цифров модел, така че роботът да може да локализира врата или друга подробност от интериора. Но това е едва началото. Вратите се предлагат в различни цветове и размери с различни дръжки, които може да са малко по-високи или по-ниски. Роботите трябва да знаят колко сила да използват, за да отворят вратите, за да преодолеят съпротивата. Повечето обществени врати са самозатварящи се, което означава, че ако роботът загуби хватката си, трябва да започне отначало.

В началото роботът софтуерно се обучава на принципа проба-грешка, след което като натрупа голяма база данни от нужната информация се симулират многократно тестови процеси в различни ситуации. Чрез натрупания опит роботите изключително успешно се справят с възложените им задачи.

Този прост напредък в независимостта представлява огромен скок напред за роботи-помощници, които вакуумират с прахосмучеща функция настилките и дезинфекцират домове, офис сгради, летища и болници. Роботите помощници са част от индустрия за роботика на стойност 27 милиарда долара, която включва производство и автоматизация.