Новини

Представяме ви Никола, емоционалното хлапе робот

Изследователите от Япония работещи по проекта RIKEN Guardian Robot са направили андроидно дете на име Никола, което успешно предава шест основни емоции – щастие, тъга, страх, гняв, изненада и отвращение. Израженията на лицето се генерират от раздвижване на „мускулите“ в лицето на Никола. Това е първият път, когато качеството на изразената от робот емоция е тествана и проверена за тези шест емоции. Ръководителят на проекта Уатару Сато пояснява, че вътре в лицето на Никола има 29 пневматични задвижващи механизма, които управляват движенията на изкуствените мускули. Други 6 задвижващи механизма контролират движенията на главата и очната ябълка. Пневматичните задвижвания се управляват от налягането на въздух, което прави движенията безшумни и плавни. Екипът поставил задвижващите механизми на базата на системата за кодиране на лицеви действия (FACS), която се използва широко за изследване на израженията на лицето. Минали изследвания идентифицираха множество единици за действие на лицето – като „повдигане на бузи“ и „свиване на устни“ – които включват типични емоции като щастие или отвращение, и изследователите включили тези единици за действие в дизайна на Никола.

Обикновено изследванията на емоциите, особено как хората реагират на тях, е силно затруднено и е индивидуално. За да се провери, дали наистина роботизираното лице работи, първата стъпка беше да се тества от независим и сертифициран учен, за да види дали изражението на Никола е разбираемо. Той успя да идентифицира всяка единица за действие на лицето, което показва, че движенията на лицето на Никола точно наподобяват тези на истински човек. Втори тест показа, че обикновените хора могат да разпознаят шестте прототипни емоции – щастие, тъга, страх, гняв, изненада и отвращение – в лицето на Никола, макар и с различна точност. Това е така, защото силиконовата кожа на Никола е по-малко еластична от истинската човешка кожа и не може да образува бръчки много добре. По този начин емоции като отвращението бяха по-трудни за идентифициране, тъй като не можеше да бъде включена единицата за действие за набръчкване на носа.

Докато на Никола все още липсва коса, тяло и крайници, финалната цел на проекта Guardian Robot е да се създаде андроид, който може да помага на хората. „Андроидите, които могат емоционално да общуват с нас, ще бъдат полезни в широк спектър от ситуации от реалния живот, като грижа за възрастни хора, и могат да насърчат човешкото благополучие“, казва Сато.